ok aku kasi resepi. senang ja. macam wat coklat sponge kek utk black forest tu gak. just xyah guna coco powder rr. hehe. putaq ja apa yang ada. sempoi2 ja wat kek ni.
Bahan2 :
120 g caster sugar
120 g tepung naik sendiri. (aku guna cap bunga raya kot)
3 biji telur ayam (Grade A) (kalau Gred B kena pakai 4 biji)
1 camca besar ovallette
20 g air ( agak2 ja sbb aku men tuang ja)
20 g minyak masak atau minyak jagung ( aku pakai minyak cap buruh ja)
1 teaspoon vanilla essence
Cara2:
1. mix semua bahan kecuali minyak then putar pada kelajuan tinggi sampai kembang jadi mcm cream.
2. tuang minyak gaul ja pakai tangan.
3. bahagi kepada 2 bahagian. 1 bahagian letak pewarna merah.
4. pandai2lah mix 2 kaler tu dalam loyang utk dibakar. (loyang tu bekas tu kan? aku pun konfius)
5. Bakar dalam ketuhar (oven tau, bukan microwave. satgi takut jadi bengkang pulak kek tu.) pada suhu 190 darjah celcius selama lebih kurang 35 minit.
*cucuk dgn lidi kalau nak test sama ada kek tu dh masak atau blom. kalau lidi tu bersih, kiranya dh masak. kalau lidi tu melekit2 dgn adunan kek tu lg, maknanya blom masak.
Selamat mencuba resepi sempoi dari saya! wahahaha
4 comments:
hang da bulih jadi chef noh.... da bulih bukak kdai sndri
hehe insyaallah, nnt bukak kedai bakery. share ngn mmber aku yg culinarian la. hehehe
ek ?? jgn lpe aku k...
urm.. :(
Post a Comment