LUTFI SYAFIQ

Monday, September 3, 2012

6 Cara untuk Kekal Muda

Salam. Hari ini saya nak share pasal tips untuk awet muda. Kadang-kadang, kita anggap penjagaan muka kita ni remeh ja kan? Terutamanya lelaki. Tapi, hal ini sepatutnya tidak wajar dipandang remeh. Muka itu aset. Muka kita jugak yang bagi kita konfident. Betul tak? Jadi, kita perlu amik berat pasal ni.

Ok, aku ada beberapa tips untuk kekalkan kulit wajah yang sihat dan cantik.

Hindari Rokok

Kerana, asap rokok tu sendiri boleh membuatkan atau mempercepatkan penuaan kulit.

Elak daripada terdedah kepada cahaya matahari

Boleh guna sun block ok? Cahaya matahari ni tak bagus untuk kulit. Kadang-kadang, boleh merosakkan sel kulit dan juga menyebabkan cancer kulit. Cahaya matahari pada zaman sekarang bukan macam dulu-dulu dah. Sekarang sangat bahaya kerana penipisan lapisan ozon.

Cari masa untuk lembabkan kulit

Ini kita boleh pakai masker. Tak kisah lah apa-apa jenis masker. Guna aloe vera pun boleh. Seminggu sekali pun dah cukup.

Mengaktifkan peredaran darah pada muka

Ni kita boleh scrub muka kita. Urut-urut sikit muka dengan scrub. Kulit pun akan jadi lebih lembut.

skrub muka

Menggunakan pencuci muka

Kita sangat perlu untuk mencuci muka. Ini kerana muka kita sentiasa terdedah pada habuk dan kotoran. Habuk-habuk ni yang kasi sumbat liang-liang pori pastu jerawat mula laa terhegeh-hegeh nak naik banyak-banyak kat muka. Dem.

lutfi

Minum banyak air putih

Kita perlu minum banyak air. Ini untuk kasi kulit sentiasa moist. Bila kulit sentiasa lembab, kedut-kedut akan lambat untuk naik.

 

Ok, selamat mencuba dan amalkan tips yang aku kasi yea. Salam 1Malaysia!

3 comments:

Eazy Izzuddin said...

thanks for the tips bro !
hehe
patut lah awet muda hehe
xD

Chef Kampung said...

welcome. hehe. amboi perli aih

Atiqah Wadiah said...

tq eh sudi share tips ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!