LUTFI SYAFIQ

Monday, December 31, 2012

Ucapan dan Senarai Semak 2013

Assalamualaikum w.b.t.

Kawan-kawan :)
Kali ni aku nak cerita sikit mengenai azam aku 2013.

Sebelum tu, boleh baca Wallpost aku di FB yang aku copy paste di bawah ok.


"Apa tah perkara yang paling terindah 2012? 

Biasa saja kot.

Tak ada apa-apa pun. Tak dapat apa-apa.
Cuma ada orang bagi Blackberry ja kot sebijik.
Tu ja.
Apa-apa pun syukur sebab masih bernafas dan sihat sepanjang tahun.
Itu nikmat yang tak ternilai daripada harta, wang dan sebagainya.
Tak dak nak menyusahkan orang sekeliling.
Dan yang paling berharga adalah nikmat sebab ada mak, ayah dan family.
Kalau tak, taktau nak cari duit kat mana.
Mesti merempat tepi jalan.
Andai suatu hari nanti Dia nak tarik balik nikmat tersebut, biarlah pada waktu tu aku dah mampu berdikari tak menyusahkan orang lain.
Aku ni dah la high maintainent. Mewah. Makan nak yang sedap-sedap ja.
Huh!



By the way, welcome 2013.


:)"

Ok jom ikuti aku punya wishlist 2013.

1st, aku nak nikah!!! Err, semangat sangat ker? Haha gurau ok.

Pertama sekali aku harap sangat aku dapat habiskan Diploma aku dan terus kerja pada pertengahan tahun 2013.

Pastu, aku nak beli kereta sendiri. Kereta penting ok! Takmau dah dok melaram dengan kereta mak ayah. Jenis kereta yang aku target untuk jadi kereta pertama aku adalah CRV atau Civic. Melampau kan? Second hand pun jadilah. Tapi aku tau dah ayah aku mesti bangkang. Dia suruh aku beli Mercedes C 200. Nampak tak kat situ macam cerita dongeng sikit dimana kelihatan macam aku ni businessman ataupun hartawan? Padahal? Kerani cabok bertaraf diploma saja! Tak habis pikir macam ni. Kalau aku dapat pakai salah sebuah kereta tersebut pun konfem-konfem BPR (Badan Pencegah Rasuah) mai office aku siasat kalau-kalau aku ada makan rasuah. Haha. Mampukah aku? Mampukah aku! Tunggu dan tengok sajalah... -.-"
Ni kereta idaman pertama.
Ni kereta idaman kedua.
Ni kereta yang bapak aku suruh aku beli. Dah murah sekarang katanya.
-.-"

Pastu aku nak beli motor. Kalau boleh motor yang besar sikit sebab aku ni besar. Kalau naik motor kecik macam scoot Ego yang sekarang ni memang orang tak nampak motor, nampak aku ja dok terbang melayang kat tengah jalan.

Ni la scoot yang aku guna sekarang. Banyak berjasa. 
Ni motor yang aku target. Bukan superbike. Janji lebih besar dan selesa. 
:D

Errk -.-"

Pastu aku nak tambah lagi koleksi gadget aku. Aku dah lama teringin nak pakai produk Apple. Dapat Iphone5 pun jadilahhh. Maybe? Kita tunggu dan lihat. Aku sekarang ada dua Blackberry. Si Blacky and Si Snow White. Aku gak ada satu tablet. Si Galaxy 7.7.
Ni Si Blacky. Orang bagi free.
Ni pulak Si Snow White. Duit sendiri ok sebab murah.
Ni Si Galaxy kesayangan aku. Thanks mak.
Iphone 5. Ada sape-sape nak kasi? Sangat dialu-alukan thanks.

Aku jugak nak sangat pergi oversea. Tapi negara mana aku masih taktau nak target. Hmm, takdak apa dah kot. Tu ja kot yang aku target. Tapi aku rasa semua target tersebut macam takkan tercapai dalam tahun depan. Mungkin sesetengah saja. Huhu. Harap-harap salah satu akan jadi kenyataan. Yang mana masih tak berjaya, akan dibawa ke tahun berikutnya. In sya Allah kalau masih bernafas.

Selamat Tahun Baru Rakan-Rakan!

:)

Wasalam.

Thursday, November 29, 2012

Fenomena Durian Crepe

Salam. How are you guys? Sorry lately I’m really busy with my practical tasks. Hmm, by the way, have you ever heard about Durian Crepe? You know about it? Famous right? My sis ask me to make it this weekend. But I don’t know either got a time or not to try it. Haha.

Today I’ve google the receipes of durian crepe and I’m really attract with one of them. Here I’m going to share with you guys the receipe that I’ve selected from one blog.

Picture from Dapur Kak Zu

Ok, sekarang meh kita tengok resepi dia. Aku ambik dari blog http://www.penbiru.com.

CREPE

Bahan-bahan :

  • 250 gm tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 500ml santan (lebih mudah gunakan Santan kotak 400ml campur air 100ml)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh pewarna

Cara-cara:

  1. Campurkan semua bahan dan blender kemudian tapis.
  2. Panaskan pan atau kuali yang leper dengan api yang kecil..ratakan sedikit minyak.
  3. Tuangkan 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe.
  4. Tak perlu dibalikkan dan biar permukaan atas kering..angkat dan biarkan sejuk.

******

DURIAN FILLING

Bahan-bahan:

  • 1 cawan Non Dairy Whipping Cream (pukul hingga kental)
  • Isi durian secukupnya

Cara-cara:

  1. Bentangkan 1 keping crepe
  2. Letakkan Whipping Cream di tengah-tengahnya
  3. Letakkan isi durian
  4. Tutupkan semula dengan Whipping Cream
  5. Lipat crepe dan simpan dalam peti sejuk

How is it? Easy right? Jom buat jom!

Thursday, November 1, 2012

Apa itu Tibi atau Batuk Kering?

Salam. Apa khabar semua? Lama kot aku tak update blog ni. Busy berpraktikal sekarang. Berbaki 7 bulan lagi praktikal aku. Huwarghh!

Memandangkan sekarang aku praktikal dalam unit Kawalan Penyakit Berjangkit, aku nak kongsi sikit lah dengan korang mengenai penyakit Tibi atau Batuk Kering. Penyakit ni disebabkan oleh ‘Mycobacterium Tuberculosis’ atau kuman Tibi yang biasanya menyerang paru-paru atau lain-lain bahagian tubuh kita. Tibi yang menyerang paru-paru dikenali sebagai Pulmonary Tuberculosis. Kalau selain paru-paru plak dikenali sebagai Extra Pulmonary. Bahagian lain seperti otak, hidung atau darah pun bakteria ni boleh serang tau! Bahaya sungguh!

Yang paling membahayakan, kuman ni bleh berjangkit melalui udara. Contoh la kan, sekali pesakit tibi batuk, kita yang dok kat sekeliling pun boleh terjangkit sebab kuman tibi ni ringan dan terampai di udara. Seram!

Gambar kat atas tu lah mycobacterium tuberculosis kalau kita tengok kat bawah microscope.

Gambar kat atas ni plak x-ray paru-paru pesakit tibi. Korang bleh tengok kan tompok-tompok putih tu kan? Tu tandanya pesakit ini ada tibi. Kalau paru-paru normal, takkan ada tompok putih.

Tanda-tanda penyakit TIBI

  • batuk yang berterusan lebih dari 2 minggu
  • kahak yang mungkin mengandungi darah
  • demam dan berpeluh di sebelah petang dan malam
  • susut berat badan dan hilang selera makan
  • mengalami sakit dada apabila batuk atau semasa manarik nafas panjang.
  • mudah menjadi letih
  • hilang ingatan, merapu-rapu dan sakit kepala (tibi otak atau selaput otak)
  • sakit sendi dan tulang (tibi sendi dan tulang)

Korang ada tak tanda-tanda di atas? Kalau ada, better pergi check kat mana-mana hospital!

Rawatan

Rawatan untuk penyakit tibi biasanya mengambil masa yang lama. Ia mesti dipatuhi tanpa ada
pengecualian. Terdapat banyak bentuk rawatan yang disediakan. Ia mengikut jenis tibi dan lokasi jangkitan.
Bagi kes-kes biasa seperti tibi paru-paru, terdapat beberapa regim rawatan yang disediakan antaranya
adalah kaedah DOTS.

Apa itu kaedah DOTS ?

Kaedah DOTS (Directly Observed Treatment-Shortcorse) adalah kaedah mudah yang disarankan oleh WHO
dimana rawatan hanya selama enam bulan sahaja. Dua bulan pertama adalah rawatan intensif setiap hari,
sementara empat bulan berikutnya cuma dilakukan dua kali seminggu. Pesakit perlu menggunakan
kombinasi dan dos-dos ubat yang betul mengikut jangkawaktu yang ditetapkan. Dengan rawatan yang
sempurna pesakit boleh sembuh sepenuhnya.

Pencegahan

Tibi adalah penyakit berjangkit. Kaedah terbaik untuk melindunginya adalah dengan cara meningkatkan
pertahanan tubuh (imuniti). Cara yang boleh dipakai termasuklah :

  • mempastikan anak mendapat dua kali suntikan BCG. Pertama, semasa lahir dan kedua, ketika berumur 12
    tahun.
  • amalan pemakanan berzat bagi meningkatkan imuniti.
  • menjaga kebersihan tempat tinggal dan tempat kerja, khususnya dari segi pengaliran udara bersih.
  • jangan biarkan tempat tinggal atau tempat kerja sentiasa tertutup tanpa aliran udara bersih.
  • jika mengalami penyakit kelemahan imuniti seperti mendapat rawatan steroid berpanjangan, mengidap kanser, mengidap HIV, pastikan kebersihan diri sentiasa dijaga, menjaga pemakanan dan juga tempat tinggal.
  • mendapatkan pengesanan awal jika sekiranya ragu-ragu, terutamanya bagi mereka yang mengesyaki ada konteks dengan pesakit.

Mencegah lebih baik daripada merawat kan? Jadi, sapa-sapa yang rasa dirinya ada tanda-tanda tersebut, tolong pergi periksa ok?

Penyakit ni bukan khusus untuk orang tua sahaja, orang muda pun boleh terjangkit!

Ramai orang sekarang ni suka cari bomoh kalau batuk berdarah. Katanya terkena ‘santau’. Padahal, kena Tibi. Buktikan dulu melalui medical check-up. Penyakit ni boleh rawat. Tak perlu bomoh.

Harap-harap korang dapat info yang berguna bagi entry aku kali ni. Wasalam.

Monday, October 15, 2012

Wajah menyeramkan yang diukir pada Buah Labu

Salam... Tadi masa dok blogwalking, terjumpa pulak gambar buah labu yang diukir. Ukiran tu agak seram tapi kreatif. Sangat berseni. Aku kagum. Sumber daripada blog Lyssa Faizureen.

Published with Blogger-droid v2.0.8

Friday, September 28, 2012

Resepi | Macaroni Bakar Cheese

Picture form Google

Bahan-bahan

  1. 300gm macaroni
  2. 250 gm daging cincang
  3. 4 biji telor (pukul kembang)
  4. 3 sudu rempah kari
  5. 2 labu bawang besar
  6. 1 tin susu cair
  7. 1 cawan air
  8. sedikit keju parut
  9. minyak utk menumis & garam

Bahan Optinal (citarasa aku)

  1. Cendawan butang
  2. serbuk origano


Cara-cara
> Rebus makaroni hingga empuk kemudian toskan.
> Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau.
> Kemudian masukan daging dan kacau rata hingga daging masak.
> Selepas itu masukkan susu garam dan gula. Kacau rata.
> Masukan makaroni, air dan kacau hingga mendidih.
> Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak.
> Tuangkan telor dan taburkan keju. Bakar selama 180 C (45 minit}

Selamat mencuba!

Tuesday, September 25, 2012

TESCO Mergong Alor Setar Berhantu?

Salam. Hmm, hari ni rajin pulak blogwalking. Nak update blog sendiri terasa sangat malas. Tapi hari ni nak update jugak pasal satu cerita ni yang agak menarik. Pasal TESCO Mergong yang dikatakan berhantu. Sebab apa aku tertarik? Sebab dekat dengan rumah aku. Haha. Jom baca kisah copy paste kat bawah.

Mak mertua penulis ada mengatakan yang Pasaraya TESCO di Mergong adalah kawasan panas dan berhantu kerana budak kecil sering sahaja menangis apabila memasuki kawasan premis TESCO itu. Terima kasih kepada Kedah2U, akhirnya penulis menemukan sebab kenapa TESCO Mergong di Kedah itu dikatakan berhantu.

Mungkin ramai pengunjung yang tidak maklum dengan kewujudan dua buah kubur di tepi Pasaraya TESCO Mergong, Alor Setar. Mungkin juga disebabkan kawasan kubur ini telah ditabir dengan pagar zink yang agak tinggi.

Pihak Kedah2U mendapat makluman tentang kubur ini daripada beberapa pekerja Pasaraya TESCO dan seorang pembantu kedai di Restoran Makanan Segera Pizza Hut yang juga beroperasi dalam bangunan TESCO Mergong. Menurut keterangan beberapa pekerja TESCO Mergong, mereka pernah terlihat seakan lembaga hitam sedang bertenggek di atas dahan pokok yang berada ditepi kedua-dua kubur tersebut apabila pulang lewat pada waktu malam.

Seorang pengawal yang bertugas di sini juga menegaskan yang diasering tercium bau yang wangi disertai perasaan seram sejukapabila melalui berdekatan kawasan tersebut. Namun perkara sebenar disebalik misteri ini masih belum diurai dan tiada sebarang kes yang dibangkitkan berkaitan kedua-dua kubur tersebut. Lagi gambar kubur misteri di tepi Pasaraya TESCO di Mergong Alor Setar.

Sahih ka tak sahih ni aku pun tak berani cakap. Bukan kerja aku semua ni. Kerja Allah SWT belaka.

Wasalam.

 

Sumber

Wednesday, September 12, 2012

Ketupat dan Lemang dikaitkan dengan Illuminati?

Haa, apa pendapat korang? Haha. Macam kelakar pun ada bila makanan pun nak dikaitkan dengan illuminati. Fanatik sungguh! Hadoiii!

Tuesday, September 11, 2012

Tanda-Tanda Kekasih Kita Masih Teringat Kekasih Lama

Melupakan kekasih lama bukannya mudah. Sebab itulah ada sesetengah wanita masih tidak dapat melupakan memori manis bersama bekas teman lelakinya walaupun sudah menemui cinta baru. 

Berikut ialah beberapa tips yang boleh kamu perhatikan untuk mengetahui apakah kekasihmu itu sudah melupakan bekas kekasihnya atau tidak?

1. Dia sering membandingkan kamu dengan bekas teman lelakinya. Ini bermakna dia sebenarnya masih tidak dapat melupakan bekas teman lelakinya, sebab itulah dia sering mengatakan kamu mengingatkannya terhadap si dia.

2. Dia mengajak kamu membina hubungan lebih serius dengan tergesa-gesa. Misalnya berkenalan tidak sampai beberapa bulan sudah mengajak kamu bertunang. Ini bermakna dia sebenarnya cuba menutup perasaan dirinya yang masih berbelah bahagi dan untuk menyelamatkan keadaan, dia membina komitmen baru.

3. Sikapnya sering berubah-ubah. Semalam layanan yang diberikan terhadapmu cukup mesra. Hari ini, dia seolah-olah cuba menjauhkan diri. Jika ini sikapnya, bermakna dia masih lagi terperanjat gara-gara putus cinta dengan bekas teman lelakinya.

4. Berpura-pura gembira. Salah satu cara untuk melupakan bekas kekasih ialah dengan berpura-pura gembira. Dia bersikap seolah-olah tiada apa yang berlaku, sedangkan dia sebenarnya menahan rasa sedih.

5. Simpan gambarnya. Walaupun si dia memberi alasan bahawa dia dah tak ada apa-apa perasaan dan itu hanyalah sekeping gambar, tapi usah dibiarkan. Bahaya tu! Bermakna kenangan di antara mereka berdua akan tetap dalam ingatannya.

 

Sumber

Monday, September 3, 2012

6 Cara untuk Kekal Muda

Salam. Hari ini saya nak share pasal tips untuk awet muda. Kadang-kadang, kita anggap penjagaan muka kita ni remeh ja kan? Terutamanya lelaki. Tapi, hal ini sepatutnya tidak wajar dipandang remeh. Muka itu aset. Muka kita jugak yang bagi kita konfident. Betul tak? Jadi, kita perlu amik berat pasal ni.

Ok, aku ada beberapa tips untuk kekalkan kulit wajah yang sihat dan cantik.

Hindari Rokok

Kerana, asap rokok tu sendiri boleh membuatkan atau mempercepatkan penuaan kulit.

Elak daripada terdedah kepada cahaya matahari

Boleh guna sun block ok? Cahaya matahari ni tak bagus untuk kulit. Kadang-kadang, boleh merosakkan sel kulit dan juga menyebabkan cancer kulit. Cahaya matahari pada zaman sekarang bukan macam dulu-dulu dah. Sekarang sangat bahaya kerana penipisan lapisan ozon.

Cari masa untuk lembabkan kulit

Ini kita boleh pakai masker. Tak kisah lah apa-apa jenis masker. Guna aloe vera pun boleh. Seminggu sekali pun dah cukup.

Mengaktifkan peredaran darah pada muka

Ni kita boleh scrub muka kita. Urut-urut sikit muka dengan scrub. Kulit pun akan jadi lebih lembut.

skrub muka

Menggunakan pencuci muka

Kita sangat perlu untuk mencuci muka. Ini kerana muka kita sentiasa terdedah pada habuk dan kotoran. Habuk-habuk ni yang kasi sumbat liang-liang pori pastu jerawat mula laa terhegeh-hegeh nak naik banyak-banyak kat muka. Dem.

lutfi

Minum banyak air putih

Kita perlu minum banyak air. Ini untuk kasi kulit sentiasa moist. Bila kulit sentiasa lembab, kedut-kedut akan lambat untuk naik.

 

Ok, selamat mencuba dan amalkan tips yang aku kasi yea. Salam 1Malaysia!

Friday, August 17, 2012

Landasan Keretapi Limbong Kapal?

Salam. Hai semua kawan-kawan. Sihat? Puasa ok? Dah nak raya dah ni. Kejap jer kan? Haha. Ok kali ni aku nak share sikit pasal tempat yang sesuai untuk korang photoshoot. Bagi yang suka feeling-feeling model tu sangat sesuai la pergi tempat ni. Limbong Kapal? Aku pun tak tau nama tempat ni sebenarnya. Yang aku tau adalah ianya merupakan landasan keretapi yang agak usang tetapi menarik untuk dijadikan tempat photoshoot. Dah ramai orang-orang kawen dok posing-posing kat sini untuk buat storyboard mereka. Haha.

Landasan keretapi

Gambar kat atas ni agak menarik kan? Rasa macam berada di oversea. Tempat koboi. Eh? Haha. Aku kurang pasti samada keretapi masih lalu dekat sini atau tak. Sepanjang aku dok berposing-posing dekat sini takdak pulak keretapi lalu.

landasan keretapi lama

Gambar kat atas ni aku dah ejas sikit dia punya warna. Bagi nampak style macam zaman dulu-dulu sikit. Time aku pergi ni memang tengah hari buta. Panas ya amat. Sangat tak selesa untuk pose. Tapi time panas macam ni gambar lagi cantik bak kata photographer aku. Haha.

landasan lama

Bagi kawan-kawan yang berminat untuk pergi sini, aku nasihatkan supaya berhati-hati. Bawah landasan tersebut terdapat sungai yang sangat besar dan dalan juga dipenuhi buaya! Kayu kayan landasan tu jugak dah mereput tau!

keretapi alor setar

Gambar kat atas ni aku kasi effect black & white. Sesuai tak? Haha. Ok, cuma sedikit ni ja yang mampu aku share dengan anda anda sekalian buat kali ini. Bagi sesiapa yang nak pergi sini, tempat ni terletak di Alor Setar, area belakang tapak panggung wayang Cathay dedulu. Sekarang tapak tu dah dibina pizza Hut dan KFC. Korang ikut saja jalan tu nanti korang akan jumpa tempat ni.

Selamat Hari Raya! EH!

Monday, August 13, 2012

Resepi | Samosa Daging

samosa

Bahan-bahan inti:

  • 200g daging kisar
  • 1 paket rempah kari daging BABAS
  • 3 biji ubi kentang didadukan
  • daun kari
  • bawang besar
  • garam dan serbuk perasa

Cara-cara:

  1. Tumis bawang besar dan masukkan ubi kentang. Goreng sampai layu.
  2. Gaul daging kisar bersama rempah kari dan garam bersama sedikit air dan masukkan ke dalam kuali.
  3. Tambah sedikit serbuk perasa dan masukkan daun kari.
  4. Masak sehingga kering.

Untuk kulit cuma beli yang ready made ok?

Samosa sepatutnya berbentuk 3 segi tapi aku tersalah beli kulit popia. Perlu guna kulit yang lebih besar untuk buat bentuk 3 segi. Tak kisah la bentuk apa pun kan, janji sodappp. Haha.

Selamat mencuba resepi ringkas daripada sayeww!

Friday, August 10, 2012

Gambar | Gathering Iftar 2012 bersama teman bloggers di Ar-Rayyan Kids

Salam, lama suda bah aku nda update blog kesayangan aku ney kan? Maklumlah, bulan puasa ney kan, busy sikit. Banyak kerja perlu dilaksana kan. Haha. Aku baru saja sampai di kampung halaman ney. Kali ni aku nak update berkenaan Iftar itu hari. Tapi semua gambar ney aku curi-curi saja bah. Thanks to Adam Arjuna merangkap owner of Senseofviews Photography untuk semua gambar-gambar yang cukup nice bagi aku. :D

Ayuh kita saksikan gambar-gambar berikut.

Gambar di atas ni semua rakan-rakan blogger. Semua aku baru kenal. Tapi, semua mereka ni cukup peramah dan sporting. Aku jak yang malu-malu. Haha. Maaf, aku kurang ingat nama-nama mereka. Hehe.

Kitorang apa lawan deco cake tau. Ni group aku. Aku sekumpulan dengan Imam Muda Omar. Acewwah. Terer tau diorang ni deco cake! Haha. Kek disediakan oleh Nabel Aizat merangkap kawan baik Hanis Zalikha. Hehe.

Semua ni teman-teman baru. Femes-femes mereka ni. Semua pakai cantik-cantik. Aku jer yang pakai t-shirt. Sorry. Haha.

Cake yang group kitorang deco. Comel jer kan? Haha!

Group Phonto kami semua bersama orang-orang kuat Ar-Rayyan Kids, Kelana Jaya.

Setakat ni dulu entry buat kali ini. Nanti aku akan cerita serba sedikit berkenaan Ar-Rayyan Kids.

 

:)

Tuesday, July 17, 2012

Event Review: PROMOSI MASAKAN TRADISIONAL DI RED BOX RIA

Salam semua. Here I’m going to share with you about the promotion at Redbox Ria bersempena kedatangan Ramadhan kali ini. Meh baca kat bawah ok. Aku akan senaraikan jenis masakan dan gambar yang aku sempat ambil semasa event Food Review hari tu.

Sempena kedatangan Ramadhan, pusat karaoke Red Box Ria tidak ketinggalan menyajikan hidangan Melayu Tradisional pada harga serendah RM37++ seorang pada hari biasa. Nikmati tulang rusuk kambing dengan haruman kurma, peha ayam panggang dengan sos kunyit, udang masak lemak tempoyak, ketam masak tumis udang kering, daging rendang minang, asam pedas ikan tenggiri, rebung dengan perut lemak cili api, tempoyak ikan senangin, ayam kelio, ayam masak ros merah, daging perisa thai sos, rendang tok, taufu bakar dengan kuah rojak, tomyam, sotong sambal petai, dan pelbagai juadah antarabangsa lain seperti prawn lemon salad, steam seabass with nyonya sauce, stir fried flower crab with Ilatian herbs, baked pasta with cheese, sweet & sour dory fish, stir fried Hong Kong cyoy sum, kailan ikan masin dan menu lain yang pastinya bertukar setiap hari.

Tidak ketinggalan, tersedia pembuka selera seperti salad, kerabu kacang botol, kerabu sotong nangka muda, kerabu pucuk paku, kerabu mangga muda, kerabu daging, sambal ikan bilis, keropok (crakers), salad so’on jawa style, bergedil, mixed grill salad dan rojak. Selain itu, pengunjung juga dapat menikmati pelbagai hidangan pencuci mulut seperti air batu campur, cendol pulut, bubur manis, buah-buahan dan pelbagai jenis kuih-muih tradisional Melayu & Nyonya yang menjadi kemestian semasa berbuka puasa.

Memenuhi permintaan pengunjung yang datang berkeluarga, Red Box Ria turut tampil menawarkan promosi pakej keluarga / berkumpulan yang menarik dan tentunya lebih menjimatkan pengunjung. Sebagai penghargaan, pelbagai keistimewaan diberikan untuk mereka yang menempah pakej keluarga di mana mereka boleh memilih minuman istimewa selain yang terhidang di kaunter minuman. Antaranya, laici cincau, sirap bandung, ais jagung, sirap limau selasih dan lain-lain.

Kat bawah ni ada sebahagian menu yang aku sempat snap. Lazattttt! Seriously!

Nasi serai wangi

Nasi Serai Wangi

Sotong Sambal Petai

Sotong Sambal Petai

Daging Rendang Tok

Daging Rendang Minang

Salmon

Salmon Panggang dengan Sos Krim

Siakap 3 Rasa

Siakap 3 Rasa

Kurma Kambing

Tulang Rusuk Kambing dengan Haruman Kurma

Ketam

Ketam Tumis Udang Kering (paling special!)

Ayam Panggang

Peha Ayam Panggang

Lala

Lala Masak Tomato Bertelur

Kerabu

Aneka Kerabu yang Lazat

Chef dan Lutfi

Tak ketinggalan jugak aku bergambar dengan Chef yang menyediakan hidangan-hidangan lazat tersebut.

Ok, last sekali lepas dah bergambar bagai kat sana, korang nak tau tak aku buat apa? Haaa tengok gambar kat bawah!

makanan istimewa

Melantak laa! Abes semua menu aku ambik! Semuanya TERBAIK!!! Korang nak try? Mesti pergi time berbuka puasa nanti ok???

Promosi ini akan berlangsung sepanjang bulan puasa bermula 21hb Julai 2012 setiap hari bermula jam 6.30 petang sehingga 10.30 malam. Kalau korang nak tanya apa-apa atau nak buat tempahan, sila hubungi talian 03-26947788.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!