LUTFI SYAFIQ

Friday, February 25, 2011

TUAN DIREKTOR ! PILIH KASIH EH !!

Dengan lafaz Bismillahirahmanirahim, aku ingin memperkenalkan senarai watak yang akan membintangi dalam penulisan aku bagi segmen Tuan Direktor ! Pilih kasih eh !! dari blogger BEN ASHAARI. Pelakon-pelakon yang bertuah adalah:


PELAKON LELAKI ( HERO )


PELAKON WANITA

AYAH

IBU

BUDAK-BUDAK NAKAL

WATAK SAMPINGAN




Tajuk : ANDAI BISA AKU KEMBALI PADA WAKTU ITU

 Zaman terindah adalah pada zaman kita kanak-kanak. Itu bagi aku lah. Korang aku tak pasti lah kan. Lain orang lain nama. Nama??? Hmm, tak jugak… ramai ja orang yang nama serupa sekarang ni. Cuma rupa dan penampilan sahaja yang berbeza. 

Ye

 dak?


Bermulanya kisah...

Babak 1 ( Di rumah pada waktu pagi )

Ibu: Faizal!!! Bangun! Dah pukul 6.45 pagi dah ni! Hari ni sekolah kan? Bangun cepat! Nanti lewat pulak masuk kelas…

Faizal: Alaa, awal lagi la… Malas! Huhuuuuu. Lagipun sekolah dekat ja la mak… Lintas jalan terus sampai sekolah. Kejap lagi Faizal bangun la.

Ibu: Memang la sekolah Faizal tu dekat. Cikgu dok mengajar pun boleh dengar sampai rumah. Tapi Faizal takkan taknak mandi? Siap kemas2? Nak bangun tido terus pegi sekolah ker? Kau mampu macam tu?

Faizal: Mampuuuu!!!! Haruslah kan! Hmm mak ni… Bising jer keje… Jap lagi adik mandi la.

(Ibu seakan “tacing” lalu berkata…)

Ibu: It’s up to you lah Faizal! You know yourself right? I’m not going to angry with you but what I’m doing now is for your future. I want you to be excellent in your life. Think about it! Mak taknak bising2 pagi2 buta ni. Kesian bapak kau tengah tido tu. Letih “kerja” semalam.

Faizal: Mak aiii. Speaking Mat Salleh pulak dah mak aku ni! Ni konfem tensyen bebenor dengan Faizal ni. Ok ok I’m going to take a bath, mom! Hahaha!

Tirai pentas dilabuhkan..
(acewwwah…ala2 teater la pulak kan…)

Bab 2 ( Di sekolah. Dalam kelas )

Apis: Bangun… “selamat pagi CIKGU!”

Murid2: Selamat Pagi Cikgu!

Cikgu: Good Morning class! How are you boys??

Puteri Katek: Amboi cikgu! Tanya khabar kat boys jer? Kitorang yang girls ni macam mane? Pilih kasih betul lah cikgu ni!

Cikgu: (jawab dalam nada gedik) Opssss sorry you olsss my girls!! Tak perasan you alls ade kat dalam kelas tadi. Hehe sorry darlingsss!

Puteri Katek: Cikgu memang… Mentang2 ramai mamat2 hensem kat dalam kelas ni, memang tak pandang dah kitorang yang girls ni. Lumrah la kan…

Cikgu: sayang… I’m sorry ok. Ok ok I tanye ni… How are you girlsss??? Fine??? Boleh macam tu? Hehe

Iqbal Hakimi: Dah la tu cikgu… Kalau asyik tanye khabar jer bile nak start kelas??

Cikgu: Ok students… We start our class today dengan membace Al-Fatihah dan doa penerang hati ok..

(Semua murid2 mengangkat tangan dan membaca doa)

Cikgu: Ok students… Hari ni saye ade mesyuarat. So, I need to cancel our class for today ok… Boley?

Fakhrul: Hekellehh cikgu ni. Intro punye panjang lebar tapi last2 cakap class cancel! WTF(what the fiwwwitttt!)

Faizal: Hmm, ok la cikgu kalau macam tu. Saye nak balik rumah sambung tido…

Cikgu: Hey Faizal! I tau la rumah awak dekat seberang jalan tu jer. Tapi jangan nak mengader sangat okay. Study! Do your own revision! All of you guys, please do your own revision ok! Jangan buat bising. Nanti mengganggu student2 kelas lain nak belajar. I pergi dulu ok. Dah lewat ni. Daaaa…

Salem: Daaaa aww seksii gitttuwww Cikgu Lina. I like! Haha.

(tirai dilabuhkan…)

Bab 3 ( Masih di dalam kelas )

Faizal: Siot betul la! Cikgu Lina tadi tu kasi intro punye la panjang lebar. Lagak macam nak mengajar jer. Last2 lepas baca doa cakap kelas cancel… boley pulak macam tu kan?

Aleesya: Awak ni Faizal… tak baik tau merungut macam tu. Saye tau sebenarnye awak suke kan kelas cancel hari ni? Kan?

Faizal: Awak ni.. Saye tak cakap pun yang saye suke…

Aleesya: Elehh… Memang la tak cakap… Tapi kat dalam hati tu bersorak-sorak HOORAYYY jer kan? Takyah tipu la. Standard arr budak laki macam awak…

(Faizal jawab sambil blushing…)

Faizal: Awak ni… Dah2 kita tukar topik ok? Awak… Awak sayang saye tak?

Aleesya: Ehh awak ni! Jangan nak mengader ok! Sekarang bukan masa yang sesuai untuk bersayang-sayang. Kalau nak bersayang-sayang, tunggu la lepas kelas nanti. Hehe.

Faizal: Hehe ok sayang… Ops sorry, baiklah cik Aleesya…

Aleesya: Ok jom kita buat ulangkaji same2…


Bab 4 ( Di kedai runcit )

Faizal: Makcik, ais Malaysia satu! Nak ais Milo!

Makcik: Milo dah habes dik… Tinggal perisa anggur saja. Boleh?

Faizal: Hmm boleh la… Anggur kan? Mintak dua!

Makcik: Nah, ni ais anggur…

Faizal: 40 sen kan makcik? Ni dia 40 sen…

Makcik: Terima kasih dik…

Faizal: Makcik2! Saya nak JOJO. Kalau takdak, TORA pun boleh.

Makcik: JOJO ada ni. Nah… 2 ringgit.

Faizal: Allrightt… Makaseh.

Makcik: Besar2 pun beli JOJO lagi kan?

Faizal: Shut up! Do your own business!

(Bapak kurang ajor budak nih. Haha)

Bab 5 ( Di rumah pada sebelah malam )

Ibu: Ayah… Faizal… Adik… Mari makan… Mak dah siap masak dah ni.

Ayah: Alahh maknye ni… Baru siap masak dah panggil. Bukan dah siap hidang pun.

Ibu: Amboiii, sedap mulut abang cakap. Cuba la abang tolong saye hidangkan lauk-pauk ni. Ni tak, tau nak melantak jer. Cube la tunjuk contoh yang baik2 sikit dekat anak2. Control macho pandai, tapi nak tolong bini kat dapur ni tak pandai. Sebelum kawen bukan main lagi. Siap nak tolong cuci baju saye lagi dulu. Sekarang lepas kawen, ape jer yang abang tau? Nasib baik la abang hebat time malam2… Kalau….
( Ayah mencelah.. )

Ayah: Shhhhh awak niiii. Mula la tu nak melalut. Dah dah. Malu kat anak2. Yelah2 saye tolong awak hidangkan makanan la ok syg… My love…

Ibu: Haaa cepat la. Tercegat ape lagi kat depan TV tu?

Ayah: Iye…. I’m coming…

( Faizal datang ke meja makan )

Faizal: Wauuu banyaknye lauk.. Sedapnye… Mak menang loteri ker ni?? Haha.

Ibu: Ishhh budak ni. Ape yang kau merepek ni. Dah2 cepat duduk. Adik kau mane?

Faizal: Adik tengah make-up kat bilik tu.

Ibu: Amboih, nak turun makan pun perlu make-up2 ker?

Faizal: Yela.. Mak pun tuuu, tengok tu… Siap gincu dengan blusher lagi… Jap2, wahhh siap bulu mata palsu lagi???

Ibu: Haruslahhh. Untuk bapak kau jugak… ( muke bangga )

Ayah: Alahh awak ni. Nanti dalam bilik padam lampu jugak.

Ibu: Ishhh ke situ pulak abang ni.

( mereka sekeluarga menjamu selera sambil tirai dilabuhkan… )

Pernahkan korang melalui detik2 sebegitu atau seakannya? Sekarang aku dah di menara gading. Dan sesungguhnya aku merindui zaman itu. ANDAI BISA AKU KEMBALI PADA WAKTU ITU…

Huhu rindu mak kejut pagi, rindu dengar mak dan ayah bertekak, rindu cikgu2 sekolah, rindu kawan2 yang nakal, rindu aiskerim Malaysia, rindu JOJO, TORA, DENG DANG… Huhu.

Waktu itu terus berputar dan umur kita terus meningkat. Jadi, hargailah setiap detik yang kita lalui.

Sesungguhnya kita akan merindui setiap detik-detik tersebut.

Jadikan juga setiap saat yang kita lalui adalah saat yang paling bermakna. Make it significant in your life.

Sekian… =')


19 comments:

Fakhrul1409 said...

hahahahaha! waddafak! cowshiitt! hahahah.. XD

iqbalhakimi said...

cayalah..aku pun rindu suasana2 macam ni...dah lama tak makan ngan keluarga..huhu

LUTFI SYAFIQ said...

fakrul : cowwshittt tu apa?? hahaha wat2 xpaham BI...

iqbal : tu arr. rindu gila2. jom nangis guling2 jom. hahahaha

putERi-kAtEk said...

amboi...lasernya mulut saya...hahahahaa....

LUTFI SYAFIQ said...

laser hanya pada watak. heheh kita haruslah bersatail!! kan? hehe

salemaziz said...

haha..nice..terase nak beli tora tuh..ade mainan!!! :D

LUTFI SYAFIQ said...

tu rr, ade ke x lg ek bende alah tu skg ni kt pasaran? hahaha

a n a . i z z t y said...

boleh tak nak lempang budak tu??..kurang hajo betul..da la dtg kedai beli JOJO..kurang haji plak..ahhahaha....siyes lawak!

LUTFI SYAFIQ said...

xyah lempang2. kite bako jer. kite bako kite bako! heheehe

Atiqah said...

ada lg la lutfi...:-)
rindu jgk time dulu2....
huhu....

Atiqah said...

ada lg la lutfi...:-)
rindu jgk time dulu2....
huhu....

LUTFI SYAFIQ said...

hehehe ek??? kan kan . huhuhu

Azie Azra said...

aaa.baru umur 22 da kawen anak dua.haks.btw,thanks !
rindu juga waktu skola.time cikgu jatuh cinta kat kita kan.upss :p

LUTFI SYAFIQ said...

hehe cikgu jatuh cinta???
wauu ada pengalaman ek???
heheehhe ;p

.::cintabungablogspot::. said...

ahahaha...nie pon besh! :) power lahh!

LUTFI SYAFIQ said...

yeke??hehehe tq tq
sy buat xsmpai 30 minit karangan ni. tetibe tringat masa skolah dlu2. karangan bentuk dialog. heheheh

Mamaleesya said...

tima kasih pilih Aleesya :). Aleesya dah hafal skrip nih...sekolah mana nak shooting nih....dah lama xpegi sekolah ^____^

Mamaleesya said...

sangat menghargai skrip ni. Terasa kembali ke zaman pakai baju putih kain biru muda pula. All the best for ur study in U. Caiyok Mr. Director!

hafiz hafizol said...

x sgke lutpi ada bakat jadik tuan director.. kih3..

nice story..

tp zaman aku, aku x main pun tora la tu semua.

mak ckp jgn mmbazir..

so main permainan kg jelaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!