LUTFI SYAFIQ

Wednesday, April 20, 2011

Bihun Sup Ayam Sempoi Punyerrr!

ok, asyik tunjuk kek ja nanti hangpa semua bosan plak kan? haha kali ni aku nak ajaq buat sup ayam. sempoi2 ja. yang penting sedap! sup ayam ni agak pekat tau. kalau cair ceroi tak ummph! nanti aku abaq camna nak menghasilkan sup ayam yang pekat dan lazat ok! resepi ni sendiri create tau! xdak ciplak2. haha
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (potong kecik2. kalau nak besar pun boleh tapi aku suka kecik2 sbb lagi sebati dgn kuah bila direbus)
2 ulas bawang besar (yang betul2 besar ok. kalau kecik, letak lebih sikit)
lada hitam biji (blender/kisar sekali bawang besar)
6 ulas bawang putih (nak lebih nak kurang pun boleh)
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, jintan manis
3 hiris halia ( ikut suka )
serai (optional)
serbuk perencah sup (serbuk lg best compare dgn yg sup bunjut)
serbuk kurma (setengah paket)
cili padi (ikut citarasa)
garam secukup rasa
1 kiub pati ayam

Cara-cara:
1. tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, jintan manis, bawang putih sampai wangi.
2. masukkan bawang besar+lada yg telah dikisar. biar sampai agak garing.
3. bancuh serbuk perencah sup dan serbuk kurma dan masukkan dalam bahan tumis dan biar garing.
4. masukkan ayam dan halia. biarkan serasi dgn bahan tumis.
5. masukkan air. (ikut suka korang, kalau xcukup boleh tambah ja air. jgn terlajak garam sudahh)
6. selepas mendidih, masukkan kiub ayam dan garam dan cili padi.
7. biarkan mendidih selama 1 jam. (aku suka biar lama2 sampai sup tu pecah minyak dan pekat)
8. hidangkan bersama bihun atau apa2 sahaja.

Petua: semakin lama rebus, semakin sedap sebab semua bahan akan sebati menjadi kuah yang pekat.
* sebuk rempah kurma ditambah untuk menjadikan lebih wangi dan pekat. (yg ni la rahsia untuk mendapatkan sup yg sedap dan pekat tau. ramai orang xckp benda ni. cuba makcik2 pakcik2 try tgk.)

Selamat Mencuba resepi bujang sempoi daripada saya! haha :P





4 comments:

Mamaleesya said...

wahhh wahhh pandai masak rupenye adik lutfi ni. Bole buat menantu neh tapi aleesya kecik lg pulak heheh.

tenkiu lutfi utk info tuh...ni mesti bakal doktor neh tu yg tau tu. Tu la mama rasa masa die maen2 sebelom balik spital aritu tersentuh mana2 pembawa virus tuh. Kali ke-2 die masuk wad mama tak bawak die kuar maen2 lagi, takut kene penyakit laen pulak. Kat hospital lg byk penyakit kat situ.

LUTFI SYAFIQ said...

mamaleesya: hehe mne ade doktor lah.. xmampu.. hehehe. kebetulan haritu masa klas sy present pasal food poisoning.. sbb tu tau sikit2 pasal infectious agen tu. hehe.
hmm, kt hospital mmg banyak virus n bakteria ni. sbnrnya xselamat sgt tau environment kt hospital sbb lg expose to the infectious agen. so, bg yg keje dlm hospital mcm nurse n doktor tu, mmg btol2 kne aware lah. mcm penyakit SARS aritu, sbnrnye ade ramai gak tau nurse2 yg terkena. lg satu penyakit TB, yg airborne disease ni, mmg senang nk jangkit. huhu. ape2 pun perlu aware lah.. hehe.

p/s: masak2 ni best owh. sblm ni mmg blajar culinary sblm masuk bidang separa perubatan ni.. hehe

Rtp Farra Arisha said...

it looks great and surelyyy rasanya pun cukup tastyyy kann!
pandai dia memasak :)

Piasara said...

"ish2..anak sapa la ni...heheh,pandai masak rupanya kamu yer..nampak sedap,akak leh rasa mmg sedap mihun sup yg kamu buat ni tau..akak pun suka guna serbuk sup drpd sup bunjut sbb sup bunjut tu kuah dia cair kan..tk sedap..tp rahsia kamu tu akak lom penah try boh rempah kurma yer..nanti leh try.."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!