LUTFI SYAFIQ

Wednesday, May 4, 2011

Mak, Chek Nak Bela Ulaq laaa!

aku: Mak, chek nak bela ulaq laa...

mak: ulaq apa?

aku: ulaq tu... kalau chek abaq nama dia pun bukannya mak nak tau...

mak: ish, geli aihh.

aku: alaa, senang ja nak bela ulaq ni.. seminggu bagi dia makan sekali jaa. tangkap anak cicak ja bagi kat
dia... senang lagi daripada bela kucing...

mak: mahai dak?

aku: haha, tengok jenis gak la..kalau takat ulaq sawa batik yang kampung punya tu murah la.. tapi buat pa... satgi bela besaq2 dia makan tuan pulak... wahaha.

mak: pastu? ulaq apa?

aku: ni... ulaq ni... cuba mak tengok gambaq kat bawah ni...

mak: mana2???
nin diaaa mak oii!!
 1: ni nama dia ball phyton... seronok pegang. badan dia lembik2. haha
 2: ni pulak Blairsking snake ni mak... lawa kan?
 3: yang ni Carlifornia Kingsnake... macam kuda belang. comey kan??

4: yang merah ni pulak nama dia Tangerine Hondura snake.. merah berdarah kan? smart!
5: ni plak jenis Apricot.. kingsnakes gak ni mak... aritu chek tengok kat Petshop, Mid Valley. harga dalam RM600++... 

mak: tudia banyak jenis noh... macam ulaq plastik ja mak tengok... mahai aih. 

aku: ok la mak.. sebenaqnya kalau kira2 balik, bela kucing tu lagi mahai... dok beli segala ikan la, friskes la, whiskes la, tiap2 bulan habeh beratus jugak. ulaq ni just bagi makan anak cicak ja... tu pun sekali seminggu.. tak gadoh... senang kisah.

mak: hmm.. tanya ayah laa... 

aku: takut!!! hmm.. mak mak, nak bela menatang ni buleh???

mak: menatang apa pulak dak dah???

aku: ni haa!!! tengok gambaq ni!


6: ni orang panggey tarantula! Orangeknee! comey!!!
mak: adoi, pitam~!

aku: wahahaha, ni saja optional ja ni mak...


**post kali ni aku saja wat macam sketsa sikit. bagi korang semua tak bosan.  tujuan post ni adalah aku nak cerita yang aku minat benda2 exotic kat atas tu... dah kerja nanti bila dah ada duit, insyaAllah aku nak grab benda2 tu! hehe

***erkk, korang faham tak loghat kedah tu??? 

pitam~

:)







9 comments:

FyNa said...

yay !! kalo aku jd mak ko, aku pn x kasi ko bela weyh..gheheh

Rozuan Ismail said...

wah!minat bela binatang eksotik ye.hobi yang bagus.hehe

LUTFI SYAFIQ said...

nak bela jugak!!!

LUTFI SYAFIQ said...

rozuan: hehe minat2...

Corat-coret said...

hee....! tgok gambar ular pon dah cukup menggelikan...=p

aboyandnick said...

suka2...

Supia Chao said...

Snake is high maintenance pet, if you are willing to fed it with life mice every now and then you can go ahead not eat cicak one!

hafiz hafizol said...

seramnyee hobi kau!!!!!

haha

E y r a a Atiqa said...

geli tahu tengok natang tuh ... T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!