LUTFI SYAFIQ

Wednesday, May 25, 2011

Chocolate Indulgence Cake versi Saya

Hmm, dah lama aku mengidam nak buat kek ni...
Alang-alang cuti semester ni, baik aku puaskan hati aku.
Bahan semua dah beli, memandangkan aku sorang ja selalu kat rumah, kiranya dapur kat rumah aku ni milik aku seorang lah! Jangan jeles! Ahaha
Kalau korang nak cuba buat kek ni, senang saja. (semua senang kalau versi aku ni)

1st korang kena buat coklat sponge kek dulu. Resepi? ada dah aku tunjuk sebelum ni. Sama saja dengan Black Forest Cake punya resepi tu... Klik SINI untuk resepi coklat sponge cake.

Yang berlainan adalah layers dia...
Bahagikan kepada 3 layers.
Pastu setiap layer tu fill dengan coklat mousse (aku buat coklat mousse versi apa tah. macam pelik ja sebab tak pakai gelatin. haha)
Pastu topping pakai whipped cream dan tuang coklat ganache.

Cara wat coklat mousse versi "aneh" :
500ml whipping cream
2 biji putih telur
100g coklat masakan
*Putar whipping cream tu sampai jadi whipped cream (maksudnya sampai kembang dan keras la)
*Cairkan (guna double-boil teknik) coklat masakan dan tambah sikit whipping cream yang belum diputar bersama.
*Kemudian, ambil separuh whipped cream yang dah diputar tersebut dan gaul bersama coklat yang dah cair tu. Yang separuh lagi untuk topping.

Cara 'ice the cake' atau 'assemble the cake'. Maksudnya hias kek lah. Haha (wat terok bleh).
*Bahagi kek span kepada 3 layers.
*Spread the chocolate mousse in every layers.
*Kemudian topping dengan saki baki whipped cream tadi.
*Tuang coklat ganache yang telah sejuk.

Cara buat coklat ganache:
1.Double-boil whipping cream (aku main agak-agak ja)
2. Masukkan coklat masakan dan gaul sampai cair.
3. Tambah sedikit butter untuk bagi coklat tersebut berkilat.

HASILNYA!!!
Cuba la ok?
Senang saja.
Pasti sedap! Hahaha!

**aku pun belum rasa kek ni.. Post entry dulu. Haha.





20 comments:

jeely jelly said...

boleh saye tanye.. awk nie study amek kos ape ?

nampak macam pakar kek je.. huhu

LUTFI SYAFIQ said...

jelly: kos environmental health. haha. kek ni amik resepi kt dalam tenet jer la.. then olah2.

dulu2 sempat belajar culinary art kejap sebelum masuk kos kesihatan...

jeely jelly said...

ouh.patot lah.. ade asas rupenye.. ok ok.. hehe

LUTFI SYAFIQ said...

alhamdulillah.. boleh la sikit2.. hehe

hafiz hafizol said...

t kalau nak makan kek nie ajak aku skali taw .. okbai..

LUTFI SYAFIQ said...

hafizol: boleh. aku baru makan sepotong! rasa cm secret resepi! serius! menangis! hahaha. okbai...

hafiz hafizol said...

YEke.. sepotong pun boleyy.. aku xmakan bayk2.. on diet.. mekasih u #okbai

LUTFI SYAFIQ said...

mat fizol: kalau ko leh dtg sini bukan takat sepotong, sebijik pun aku kasi ko. hahaha

hafiz hafizol said...

LUTFI : seyes ka bro?? Ko fine.. ko gtaw ko katne??? aku dtg skunk.. Lalalalalala

LUTFI SYAFIQ said...

FIZO : nak datang? SIYES? aku nak gitau ni...

hafiz hafizol said...

Yela.. Tapi skunk nie ada kat kampung.. hehehe.. KO area KL kan?? Aku blaja sana jugak..

LUTFI SYAFIQ said...

Fizo : aku pun blajar ke kt kl.. tapi skg aku cuti sem. aku pun kt kampung skg bro... bulan 6 nnt bru lek kl.. kg kat mana?

hafiz hafizol said...

kg mana ?? blaja katne ?? HH kat TGanu.. Hahaha

LUTFI SYAFIQ said...

fizo: umah kt kedah. blaja kt kl.. terengganu kat ner? aku slalu g dungun, umah kakak aku.

hafiz hafizol said...

LUTFI : kat KT.. T p dungun singgah umah HH .. kih3.. dekat jek pun.. Nek bus ke KT..

LUTFI SYAFIQ said...

hehe insyaallah.. bleh bergambar kt sana!! bwk aku jalan2 wei. heheeh

hafiz hafizol said...

Lutfi : insyaAllah... i'm waiting.. kah3... bila nk jenjln sini???

LUTFI SYAFIQ said...

fizo: nnt aku pegi aku cntct la k? hehe. tggu ya!

hafiz hafizol said...

Beklah bro...

Yaati Nor said...

kagum la pulak tengok 'budak lelaki' buat kek..ahkak pon tak pandai buat u..Tahniah anda hebat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!