LUTFI SYAFIQ

Monday, May 7, 2012

Masak Tempoyak Ikan Patin versi Lutfi Syafiq

Salam. Hmm, rasa macam dah lama pulak aku tak post resepi kat sini kan? Ok, hari ni aku nak share resepi ikan patin buat masak tempoyak. Korang rasa susah tak? Simple jer sebenarnya. Tak susah pun ok. Yang penting kita kena rajin. Kat bawah ni ada gambar yang aku snap lepas aku masa hari tu. Sedap tau! Aku upload gambar kat sini nak bagi korang hidu aromanya ok! Haha.

IMG_3279

Resepinya yang aku dah olah sesikit seperti di bawah:

Bahan kisar:

  • 6 biji cili padi (orang Kedah panggil cabai Melaka)
  • 1 labu bawang besar.
  • sedikit kunyit hidup.

Bahan lain:

  • bunga kantan.
  • daun cenohom (tak pasti korang panggil daun apa. daun selom kot)
  • garam dan gula secukup rasa.
  • tempoyak secukupnya.
  • seekor ikan patin

Cara-caranya:

  1. Panaskan periuk.
  2. Masukkan bahan kisar dan tunggu naik bau.
  3. Tambah air lebih kurang 1 jag.
  4. Masukkan daun cenohon dan bunga kantan. Rebus sehingga wangi.
  5. Masukkan tempoyak garam dan gula secukup rasa.
  6. Masukkan ikan patin.
  7. Tunggu sehingga masak.

Amacam? Senang ja kan? Try la buat! Sedap beb!

Wasalam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!