LUTFI SYAFIQ

Sunday, June 12, 2011

Tips untuk Awet Muda

Bismillahirrahmanirrahim...

Awet muda?
Apa tu?
Hmm, kalau aku, aku cakap awet muda tu macam ELLA (Ratu Rock Malaysia)
Walaupun umur dia dah 40-an, tapi masih nampak macam 20-an.
Betul tak? Atau aku ja yang nampak macam tu???

Tak kisah la kan... Kecantikan semua tu kan datangnya dari our Creator.
Bersyukur dengan nikmatNya...

Ok, aku nak kongsi suatu tips yang aku dapat dari kenalan di FB.
Tips untuk kekalkan keremajaan wajah...

Adalah lebih baik jika aku 'paste' petua tersebut langsung dari FB aku ok.

Macam ni seorang kakak tu cakap...

ok...adik, ini dia antara petua2 yg akak amalkan sampai skrg..
1) Amalkan mencuci muka dgn air basuhan beras- sekurang2nya 1 kali sehari. Seelok2nya...dibuat pada waktu pagi... selepas kita mencuci muka dgn pembersih muka sndri la..
2) Amalkan juga berselawat nabi 3x sewaktu setiap kali mencuci muka dgn niat mendpt kebaikan dr Allah. Tp jgn menyimpan niat yg xelok lak...huhu
3) Amalkan waktu makan mlm / dinner pd pkul 6 & sblum pkul 7 mlm..
4) Jgn tengok wajah dicermin pd waktu mlm selalu & perlu lah disertakn doa melihat wajah d'cermin "Ya Allah, Engkau telah mencipta tubuhku & wajahku sedemikian indah / elok, maka perindahkanlah pula moral & akhlakku". Doa prlu dibaca setiap kali kita melihat wajah d'cermin.
5) Amalkan permakanan serta penjagaan wajah yg betul.
6) Msti cukup tidur..sekurang2nya 8 - 7 sehari..
7) Biasalah...amalkan memakan ulam-ulaman..
8) Yg plg penting... Ikhlas kn hati, jgn ade sifat2 negatif dlm jiwa kita. Nawaitu kena betul dlm setiap perbuatan / aktiviti seharian..

Ok, dik. Ini aje yg smpat akak bgkn utk adik.... hehe.





Ok, itulah sedikit sebanyak petua yang aku dapat dan aku kongsikan kat sini. 






Words of freedom : "Yang muda itu akan tua, Yang panas itu akan sejuk, Yang cantik itu akan buruk apa-apa pun, carilah makna sebenar dalam kehidupan kita dengan sebaik-baiknya".




Wasalam. :)

4 comments:

jaya jr said...

bahagian tido tu penting..tido malam laa..tido siang tak bes sangat

LUTFI SYAFIQ said...

jaya jr : kalau dh mlm2 dok layan blog jer, mcm mana mau tidur? hahaha. tabiat buruk jugak sbnrnya ni kan.

Rozuan Ismail said...

jangan putus wuduk.kira sentiasa dlaam keadaan berwudhuk.slaah satu petua

Cha sahaja said...

mkn ulam tu yg paling x best tu...;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Panasss!